motikahir.blog.hu ...................Image and video hosting by TinyPic Tudd, hogy mi van ma! Világrekorder ugrásra készül a Red Bull pilótája - Motika Hír

Világrekorder ugrásra készül a Red Bull pilótája

2012.02.09. 20:41 motika

 

 

 

Várhatóan augusztusban kerül sor az osztrák Felix Baumgartner rekordokat megdöntő ugrására, aki 36 500 méteres magasságból fog kiugrani egy hőlégballon kabinjából.

Felix Baumgartner és a Red Bull csapata 2005-ben kezdték tervezni a sztratoszféraugrást, mellyel egy ötvenéves magasságrekordot döntenének meg. Joseph Kittinger 1960-ban 31300 méter magasból, a sztratoszférából ugrott ki egy hőlégballonból, és bár voltak vállalkozók, új rekordot a mai napig nem sikerült felállítani.

Baumgartner 36 500 méteres magasságból, egy speciális nyomás- és hőálló szkafanderben fog kiugrani egy héliumballonra szerelt kapszulából. Az utóbbi hónapokban a kapszulát több tesztnek is alávetették a texasi Brooks városban lévő katonai bázison, és emberi szállításra alkalmasnak minősítették.

Sikeres ugrás esetén az osztrák pilóta nemcsak a magasságrekordot dönti meg, hanem ő lesz az első, aki szabadesésben átlépi a hangsebességet. Ezen kívül ez lesz a leghosszabb szabadesés (becsülten 5 perc 35 másodpercig fog tartani), és a legmagasabb emberes ballonos repülés.

Az ugrás célja nem csupán a rekordok megdöntése, hanem nagyon nagy tudományos jelentősége is van. A tapasztalatokat a későbbiekben az űrkutatásban hasznosíthatják, a tudományos és a kereskedelmi űrutazásban egyaránt. Az eredmények új generációs űrruhák és ejtőernyők fejlesztéséhez járulhatnak hozzá, és fontos információk nyerhetők az emberi szervezetről, hogy miként reagál a hangsebesség átlépésére.

Baumgartner ugrását több kamera is rögzíteni fogja a földfelszínről és a pilóta saját szemszögéből is. Az eseményt a Red Bull Stratos oldalán élőben közvetíteni fogják.

[origo]

baxy

A bejegyzés trackback címe:

https://motikahir.blog.hu/api/trackback/id/tr774085434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása