motikahir.blog.hu ...................Image and video hosting by TinyPic Tudd, hogy mi van ma! Kiderült, miért népszerű az energiaital - Motika Hír

Kiderült, miért népszerű az energiaital

2012.02.13. 13:47 motika

 

 

 

Aggodalomra adhatnak okot a fiatalok energiaital-fogyasztási szokásai, a megkérdezettek zöme szerint ugyanis az üdítőitalokhoz hasonlóan szomjoltásra valók ezek az innivalók. Ez derült ki legalábbis az ÁNTSZ által készített kérdőívből.

Magyarországon egyre többen fogyasztanak energiaitalt fáradtságűzőként, aktivitásfokozóként, s a túlzott fogyasztás a fiatalok körében is terjed – ezt támasztják alá az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által feldolgozott adatok. A hivatal kérdőívet dolgozott ki, amely a 10-18 éves korosztályba tartozó fiatalok ismeretét méri fel az energiaitalok hatásairól, veszélyeiről, illetve feltérképezi a fogyasztási szokásokat. Az adatok ahhoz adnának fogódzókat, hogy pontosan kik tartoznak a veszélyeztetett célcsoportba, milyen csatornákon, milyen eszközökkel lehet őket elérni.

Az ÁNTSZ honlapján elérhető kérdőívet közel kétezren töltötték ki – közel fele városi, több mint harmaduk 15-16 éves és fele-fele arányban fiúk és lányok. A válaszadók 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy fogyasztott már energiaitalt, annak ellenére, hogy hallott a túlzott fogyasztás veszélyeiről. Több mint harmaduk (38 százalék) 11-12 éves kora között próbálta ki először a terméket. A kérdőívet kitöltők 24 százaléka jónak tartja a termék fogyasztását.

A kérdőívet kitöltők 20-20 százaléka az iskolában, interneten és televízióban hallott már az energiaitalok veszélyeiről. Legtöbbjük úgy véli, az energiaital-fogyasztás leginkább szívproblémákat okoz, például szívritmuszavart, infarktust, valamint egyéb szívbetegséget. A válaszadók majdnem felének családjában fogyaszt valaki energiaitalt, egyharmaduknál pedig a termék otthon is elérhető. Egyharmaduk gondolja azt, hogy az energiaitalok – hasonlóan az üdítőitalokhoz – alkalmasak a szomjúság oltására, 16 százalék szerint pedig a sportital és az energiaital ugyanaz.

A kérdőívet kitöltők kétharmada rendszeres fogyasztónak tartja magát, majdnem felük pedig azért választja-e terméket, mert szereti az ízét. A rendszeres fogyasztók fele havonta egy-két kis dobozzal, ötödük viszont hetente iszik meg ugyanennyit.

 Rosszullét: gyors szívdobogás, hányinger

A kérdőívet kitöltő, magát rendszeres fogyasztónak tartó fiatalok 16 százaléka (204 fő) volt már rosszul energiaitaltól, legtöbbjük álmatlanságról, gyors szívdobogásról, valamint hányingerről számolt be, ötödüket ekkor orvosi ellátásban kellett részesíteni.

Az energiaitalt rendszeresen fogyasztó válaszadók 92 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szüleik tudtával isznak energiaitalt. Azonban amíg 6 százalék esetében a szülők nem helyeslik e tettüket, 30 százaléknál a szülőket nem zavarja, hogy gyermekük ilyet iszik. Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben és a vesében is, ennek ellenére a magukat rendszeres fogyasztóknak tartó válaszadók 40 százaléka már kipróbálta a kettőt együtt.

HVG.

Tuto.

Image and video hosting by TinyPic

A bejegyzés trackback címe:

https://motikahir.blog.hu/api/trackback/id/tr954101444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása