motikahir.blog.hu ...................Image and video hosting by TinyPic Tudd, hogy mi van ma! Már kering a magyar műhold - Motika Hír

Már kering a magyar műhold

2012.02.13. 14:43 motika

 

 

 

Magyar idő szerint hétfőn 11 órakor sikeresen startolt az Európai Űrügynökség Vega nevű hordozórakétája, orrkúpjában az első magyar műholddal. A Masat-1 - több más műholddal együtt - a start utáni 70. perc környékén állt Föld körüli pályára.

 

Hétfő, hazai idő szerint 12.30

Forrás: BME

A lézerműhold elengedése után a hordozóeszköz 4. fokozata fékezett, és alacsonyabb pályára került. Az utolsó pályamódosítást követően 12.06-kor levált az ALMASAT műhold a rendszerről, majd a start után 71 perccel önálló pályára került a többi műhold, köztük a magyar Masat-1 is. Az ESA híradása szerint a leválasztások a terveknek megfelelően, rendben megtörténtek.

A Masat-1 körülbelül 600 kilométeres átlagos magasságú pályán kering. Magyarország feletti első áthaladása hétfőn, magyar idő szerint 16 óra körül várható. A műhold a rádióamatőrök által fogható frekvencián sugároz, és a HA5MASAT kódú hívójelet használja, a 437,345 megahertzes frekvencián. További információk erről a műhold honlapjánolvashatóak.

Képek a startról:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[origo] 

Tuto.

A bejegyzés trackback címe:

https://motikahir.blog.hu/api/trackback/id/tr704101591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása